Word je bewust van Gods aanwezigheid in jouw leven

Bid en mediteer met Gods woord

Groeien in jouw relatie met God

Ontwikkel een regelmatig gebedsleven

Bidden Onderweg-app

Bidden met de Bijbel, hoe doe je dat?

De Bijbel is een boek vol verhalen, onderrichtingen en gedichten. We lezen er over geloofservaringen en de ontmoetingen van mensen met God. Door de Bijbel te lezen, kunnen we God beter leren kennen. Want God heeft de Bijbel geïnspireerd en wil door de Bijbel met ons communiceren. Je kunt op verschillende manier omgaan met de Bijbel. Je kunt hem bestuderen; alleen of met een groep. Je kunt hem uitleggen aan anderen. Je kunt eruit lezen om meer te weten te komen over Jezus en het leven van de eerste christenen.

Wat je ook met de Bijbel kunt doen, is ermee bidden… De Bijbel is niet per se een boek dat je makkelijk kunt begrijpen. Daarom wordt er nogal wat over gepreekt en geschreven. Dat is zinvol en nodig, maar de nadruk op kennis en willen weten, kan een levende relatie met God in de weg staan. Het gevaar is dat het geloof in je hoofd blijft hangen. Terwijl geloven pas spannend wordt als je met God kunt afdalen naar je hart. Als je hart een ontmoetingsplek is met de Heer, gaat een mooi avontuur beginnen.

Download de gratis gebedspodcast

Het vertrekpunt in deze dagelijkse gebedspodcast is de Bijbel. Bidden Onderweg helpt je de reis van je hoofd naar je hart te maken, door te bidden met de Bijbel. Volgens het leesrooster van de katholieke kerk komen bijbelteksten uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament voorbij. Met speciale aandacht voor het leven van Jezus, zoals dat beschreven is in de vier evangeliën.

Dagelijkse bemoediging die je relatie met God versterken

Een bijbelfragment is als een deur waardoor je het gesprek met God binnen gaat. De bijbeltekst beter begrijpen is dan ook geen doel van bidden met Bidden Onderweg. Het gaat om het gesprek tussen de bidder en God, de interactie die plaatsvindt in het hart.

Naast een bijbeltekst, hoor je in de dagelijkse gebedspodcast van Bidden Onderweg enkele korte vragen of een korte overweging. Dat kan helpen om te gaan bidden met de Bijbel. De vragen proberen de bijbeltekst te verplaatsen naar jouw leven. Wat kan deze tekst mij nu vertellen? Ook al zijn de woorden uit de Bijbel duizenden jaren geleden geschreven, ze kunnen vandaag jouw hart raken, alsof ze speciaal voor jou geschreven zijn.

“Zo mooi, zo eenvoudig, zo rijk, zo simpel, het komt zo binnen... Elke dag begin ik met een momentje en Gods Woord doet z’n werk wel.”

Arnold

Laat bijbelteksten je hart raken

Wie wil bidden met de Bijbel, probeert zo geconcentreerd mogelijk te luisteren. Je laat de woorden binnenkomen: woord voor woord, zin voor zin. Telkens als iets je raakt, ga je daar dieper op in. Je stelt vragen als: Wat boeit mij? Wat stoort mij? Wat vertelt deze tekst mij persoonlijk, op dit moment?

Probeer op het spoor te komen waar de bijbelwoorden jou raken als mens. Gaat je hart ergens sneller van kloppen? Het kan helpen speciale aandacht te hebben voor woorden die je deugd doen, die zacht zijn, goed en licht. Het is goed mogelijk dat je in die woorden iets van Gods Geest ontmoet. Dat verdiept de relatie die je bent aangegaan met God.

Spannend, bidden met de Bijbel?

In het begin kan het best spannend zijn om te bidden met de Bijbel. Misschien heb je heel andere gedachten over wat bidden is. Leg het initiatief gerust bij God. Gebed is een ontmoeting. De Heer is erbij aanwezig en heeft er een aandeel in. Vertrouw daarop. Dat wil zeggen: probeer niet de controle zelf te houden en durf je verwachtingen los te laten.

Het kan zijn dat een meditatie of een bijbeltekst je helemaal meeneemt. Dat je aan het einde een grote vreugde ervaart. Je hebt het gevoel dat je nog niet klaar bent met deze meditatie, met dit gebed. Je zou er best nog wel eens mee willen bidden. Daar is niets op tegen. Integendeel. Het is voor je relatie met de Heer bevorderlijk om net zo lang bij een tekst te blijven hangen, als het je goed doet. Bidt gewoon nog een keer of zelfs meerdere keren met deze podcast. Laat wat er gebeurde in de ontmoeting met de Heer dieper doordringen. Laat het maar doorsijpelen.

Download de gratis gebedspodcast

Een ignatiaanse manier van bidden met de Bijbel, is proberen je zo actief mogelijk in te leven in een bijbeltekst. Als je een tijdje met Bidden Onderweg bidt, zul je dit vanzelf merken. Sommige meditaties zijn helemaal zo geschreven dat ze je stap voor stap in het beschreven tafereel meenemen. Dat kan moeilijk zijn. Maar wie heeft gezegd dat bidden altijd makkelijk moet zijn? God toelaten in je hart en samen tijd door brengen, is een spannend avontuur. En in avonturen heb je meestal weinig controle over wat er gaat gebeuren.