Word je bewust van Gods aanwezigheid in jouw leven

Bid en mediteer met Gods woord

Groeien in jouw relatie met God

Ontwikkel een regelmatig gebedsleven

Bidden Onderweg-app

Een dagelijkse gebedspodcast

Bidden Onderweg brengt je dichter bij God, met elke dag een nieuwe gebedspodcast. In de meditaties van Bidden Onderweg staan bijbelteksten centraal. De muzikale omlijsting, overwegingen en begeleidende vragen hepen je om tot gebed te komen. Waar en wanneer je maar wilt. De meditaties van Bidden Onderweg zijn op onze website te beluisteren. We hebben ook een handige gratis app.

Download de gratis gebedspodcast

Laat de dagelijkse drukte even voor wat die is. Trek je terug in de intieme ruimte van je hart. Open je voor Gods liefdevolle en vredige aanwezigheid.

De dagelijkse meditatie van Bidden Onderweg vertrekt vanuit een bijbeltekst. Daarvoor volgen wij het leesrooster van de katholieke kerk. Regelmatig bidden met onze podcast laat je de diepgang en rijkdom van het liturgisch jaar te beleven.

Waarom bidden met een app?

Als je ernaar verlangt je relatie met God te verdiepen, is het belangrijk om regelmatig te bidden. Want gebed is een ontmoeting met God. Iedereen die het avontuur met God aangaat, merkt vroeg of laat dat het verlangen afzwakt. Bracht je eerder spontaan tijd in gebed door, nu zijn er soms weken dat je hier nauwelijks aan toekomt. Dat wil je veranderen, maar hoe? Door tijd voor God te reserveren in je agenda. Dat klinkt misschien een beetje merkwaardig, maar het zal je helpen. Maak duidelijke en realistische afspraken over de momenten waarop je wilt bidden. Zo schiet je gebed er minder snel bij in.

“Bidden onderweg biedt mij een handvat om elke avond aan de hand van een voor mij willekeurig gekozen bijbelfragment te bidden.”

Krista

Als je werk wilt maken van je gebedsleven

Bidden Onderweg is zo gemaakt dat je er goed mee kunt bidden als je onderweg bent. De muziek helpt je bijvoorbeeld te concentreren als je in een volle treincoupé zit. Wil je meer ‘werk’ maken van je gebedsleven, dan kan Bidden Onderweg je helpen. Door je aan vaste tijden te houden, bind je je aan de ontmoeting met God. Je maakt samen een vaste afspraak. Soms is zo’n ontmoeting bevredigend, soms ronduit teleurstellend. Het is zoals het is. Maar laat je niet verleiden om na een teleurstelling de volgende afspraak dan maar af te zeggen. Je laat je niet leiden door of je zin hebt om te bidden, je laat je leiden door je afspraak met God.

De spiritualiteit achter Bidden Onderweg

Bidden Onderweg wordt gemaakt door het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit in Amsterdam. Dit is een platform van de jezuïeten. Hun spiritualiteit dank zijn naam aan Ignatius van Loyola. De spiritualiteit achter Bidden Onderweg is de ignatiaanse spiritualiteit. In deze spiritualiteit zijn een paar dingen belangrijk:

  • Bidden met de Bijbel
  • God zoeken en vinden in alle dingen
  • Leren opmerken welke gevoelens er zijn tijdens het gebed
  • Keuzes maken op basis van gebedservaringen, om Jezus beter te kunnen volgen
  • Jouw leven van alledag

De jezuïeten vormen de grootste religieuze orde binnen de katholieke kerk. Anders dan veel andere religieuzen, leven jezuïeten niet teruggetrokken in kloosters. Ignatius heeft gezegd: “De wereld is ons klooster”. Hij geloofde er sterk in dat God overal aanwezig is en overal te vinden is.

God vinden in de trein

Je kunt God dus ook vinden in je eigen leven. Dat is misschien niet zo makkelijk voor je. Je kent zijn naam niet en kunt zijn gezicht niet zien. Hoe zou je ooit met God in contact komen? Laat staan een relatie met hem aangaan. Kon God maar zichtbaar en hoorbaar reageren, zoals wanneer ik een mens ontmoet. Maar wanneer jij een goede vriend ontmoet, of bij je ouders aan tafel zit of als je een collega spreekt, gebeurt er dan niet meer dan wat je ziet en hoort? Je voelt iets, je wordt geraakt door wat iemand zegt, of geïrriteerd of geboeid. Het zijn dit soort dingen die de ontmoeting met God typeren.

Het leven van Jezus

Bidden Onderweg probeert God zichtbaar te maken voor de ogen van ons hart. De teksten waaruit de meditatie vertrekt, komen vaak uit het Evangelie. We staan veelvuldig stil bij gebeurtenissen uit het leven van Jezus; een mens om een relatie mee aan te gaan. Ook de muziek in de podcast communiceert en spreekt de taal van het hart. Maar hoe doe ik dat, luisteren met mijn hart? Als je met een podcast gebeden hebt en de woorden konden binnenkomen, vraag je dan af wat je in het bijzonder boeide of wat je stoorde, aan wie je je ergerde, wie je sterk aansprak. Dat zal je bewuster maken van hoe jij reageert op mensen en situaties. Het zal je laten zien hoe je reageert als God iets met mensen doet - met jou bijvoorbeeld.

Zo gaat het ook bij de ontmoeting met God. Er groeit vertrouwen, begrip, sympathie. Wat ook kan gebeuren, is dat God je laat voelen wat Hij zou kunnen zijn in jouw leven. Dat is niet altijd makkelijk om te accepteren. Van God houden kan er namelijk anders uitzien dan jij verwachtte. Er groeit, met andere woorden, een relatie met God.

Download de gratis gebedspodcast

Door regelmatig met Bidden Onderweg te bidden, zul je merken dat de ontmoeting met God een bepaalde structuur krijgt. Er gaat zich een lijn aftekenen, een perspectief. Dat gebeurt ook in jouw ontmoetingen met mensen. Je weet wat je aan iemand hebt, wat hij voor jou kan betekenen en andersom.