Het volk stond toe te kijken. De leiders hoonden hem en zeiden: ‘Anderen heeft hij gered; laat hij nu zichzelf redden als hij de messias van God is, zijn uitverkorene!’ Ook de soldaten dreven de spot met hem, ze gingen voor hem staan en boden hem zure wijn aan, terwijl ze zeiden: ‘Als je de koning van de Joden bent, red jezelf dan!’ Boven hem was een opschrift aangebracht: ‘Dit is de koning van de Joden’. Een van de gekruisigde misdadigers zei spottend tegen hem: ‘Jij bent toch de messias? Red jezelf dan en ons erbij!’ Maar de ander wees hem terecht met de woorden: ‘Heb jij dan zelfs geen ontzag voor God nu je dezelfde straf ondergaat? Wij hebben onze straf verdiend en worden beloond naar onze daden. Maar die man heeft niets onwettigs gedaan.’ En hij zei: ‘Jezus, denk aan mij wanneer u in uw koninkrijk komt.’ Jezus antwoordde: ‘Ik verzeker je: nog vandaag zul je met mij in het paradijs zijn.’
«M.I.T. concert choir (Creative commons 3.0)» © Creative commons NC-ND 4.0 Creative Commons
Uit het Gloria van John Rutter, zingt het M.I.T. concert choir Domine Deus, Rex coelestis.
O Heere God, hemelse Koning,
eniggeboren Zoon, Jezus Christus;
Lam Gods, Zoon van de Vader,
die de zonden van de wereld wegneemt ,
ontferm U over ons.
Terwijl ik luister, kan ik me Jezus voorstellen als de Koning van deze wereld? En kan ik de mensen rondom mij, de hele wereld rondom mij, zien als zijn koninkrijk?
Gedurende de voorbij week baden we alsof het onze allerlaatste kans was om aan Jezus te vragen waar we echt nood aan hadden. De blinde en Zaccheus grepen die kans. De lezingen bevatten veel beelden van het einde der tijden. We werden eraan herinnerd te gebruiken wat we wijselijk hadden gekregen en om onze gaven en talenten verstandig te gebruiken. We kregen een beeld van het koninkrijk der hemelen, en we kregen het gevoel dat het goede het zou halen in ons leven, zolang we voor God een plaats konden behouden.
In het Passieverhaal van Lucas, wordt Jezus gekruisigd te midden van twee misdadigers. Zelfs in de wanhopige situatie waarin hij zijn laatste adem uitblaast, spreekt hij woorden van medeleven en hoop uit tegenover een zondaar die om vergeving vraagt.
De lezing is genomen uit het Evangelie volgens Lucas, hoofdstuk 23, vanaf vers 35.
Beelden van Christus aan het kruis zijn makkelijk te vinden en misschien komt er een welbepaald beeld nu in het bijzonder bij je op. Heb je gemerkt dat deze lezing werd gekozen voor het feest van Christus Koning?…Wat voor soort koning wordt in deze lezing afgebeeld?…
Wat verwondert of troost je in het contrast dat wordt geschapen tussen de macht, rijkdom en invloed van een gewone koning en de gebrokenheid van een gemartelde man wiens enige geschenk medeleven en hoop is?
Terwijl je opnieuw luistert naar de lezing, denk na over wat je wil zeggen aan Jezus. Is er iets dat je Hem wil vragen of een gebed dat je tot Hem wil richten?
Met zijn laatste adem vroeg de misdadiger om vergeving; Jezus beantwoordde zijn vraag met medeleven en liefde. Beeld je in dat je nog maar één laatste gebed kunt richten tot de Heer – wat zou je Hem willen vragen? Christus de Koning antwoordt met zijn eigen laatste adem. Luister naar wat Hij jou te zeggen heeft.