Jezus zei tegen zijn leerlingen: En zoals het eraantoe ging in de dagen van Noach, zo zal het ook zijn in de dagen van de Mensenzoon: ze aten, ze dronken, ze huwden, ze werden uitgehuwelijkt, tot aan de dag waarop Noach de ark binnenging en de vloed kwam die iedereen verzwolg. Of zoals het eraantoe ging in de dagen van Lot: ze aten, ze dronken, ze kochten, ze verkochten, ze plantten, ze bouwden; maar op de dag waarop Lot wegtrok uit Sodom, regende het vuur en zwavel uit de hemel en kwamen allen om. Zo zal het ook gaan op de dag waarop de Mensenzoon wordt geopenbaard. Wie op die dag op het dak van zijn huis is moet niet naar beneden gaan om zijn bezittingen te gaan halen, en wie op het land is moet niet naar huis terug willen gaan. Denk aan de vrouw van Lot! Wie probeert zijn leven veilig te stellen zal het verliezen, maar wie het verliest zal het behouden. Ik zeg jullie, die nacht zullen er twee in één bed liggen: de een zal worden meegenomen, de ander achtergelaten. Van twee vrouwen die samen aan het malen zijn, zal de een worden meegenomen, de ander worden achtergelaten.’ Ze vroegen hem: ‘Waar, Heer?’ Hij antwoordde: ‘Waar een lijk is, daar zullen de gieren zich verzamelen.’
«Opgenomen in de Krijtberg t.b.v. Bidden Onderweg» © Eigen opname Bidden Onderweg
Je luistert naar de Zuid-Soedanese gospel Noah, gezongen door Godfrey Lado.
'Vlak na de zondvloed vragen de zondige mensen of ze in de veilige ark mogen worden binnengelaten'. Bij het begin van deze gebedstijd kan ik voor een moment al mijn zorgen bij God leggen. Hij is mijn rots.
De lezing van vandaag is uit het Evangelie volgens Lucas, hoofdstuk 17, vanaf vers 26.
De lezing van vandaag kan wat verontrustend zijn, omdat zij vragen oproept over het Oordeel. De schrijver is er snel bij om duidelijk te maken dat het Oordeel iets is wat zal gebeuren en dat het zal gebeuren op een moment waarop je dit het minst verwacht. Wat voor gevoel geeft je dat?
Wat komt er het eerst in je op, als je het woord ‘oordeel’ hoort? Zie je het als iets dat schrik aanjaagt? Of is het bevrijdend voor je? Of iets anders?
Ook al is het idee van het Oordeel misschien minder angstig makend dan het vroeger was, toch is het een werkelijkheid waar we op voorbereid moeten zijn. Als je opnieuw luistert, let dan vooral op wat er precies over het Oordeel wordt gezegd.
Kardinaal Basil Hume zei dat het Oordeel te vergelijken is met het fluisteren van je diepste geheimen in het oor van degene die voor jou de meest liefdevolle, verdraagzame en begripvolle persoon is. Gebruik de laatste ogenblikken van deze meditatie voor een gesprek met God. God is die wonderbaarlijke persoon – verdraagzaam, liefdevol en vol begrip. Houd in gedachten dat we, hoe we God ook beschrijven, nooit ten volle kunnen verklaren wie Hij is. God heeft ons meer lief, verstaat ons beter en is nog verdraagzamer dan we ons ook maar bij mogelijkheid kunnen voorstellen.