Er kwam een wetgeleerde die hem op de proef wilde stellen. Hij vroeg: ‘Meester, wat moet ik doen om deel te krijgen aan het eeuwige leven?‘ Jezus antwoordde: ‘Wat staat er in de wet geschreven? Wat leest u daar?’ De wetgeleerde antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf’. ‘U hebt juist geantwoord’, zei Jezus tegen hem. ‘Doe dat en u zult leven’. Maar de wetgeleerde wilde zich rechtvaardigen en vroeg aan Jezus: ‘Wie is mijn naaste?’ Toen vertelde Jezus hem het volgende: ‘Er was eens iemand die van Jeruzalem naar Jericho reisde en onderweg werd overvallen door rovers, die hem zijn kleren uittrokken, hem mishandelden en hem daarna halfdood achterlieten. Toevallig kwam er een priester langs, maar toen hij het slachtoffer zag liggen, liep hij met een boog om hem heen. Er kwam ook een Leviet langs, maar bij het zien van het slachtoffer liep ook hij met een boog om hem heen. Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden”. Wie van deze drie is volgens u de naaste geworden van het slachtoffer van de rovers?’ De wetgeleerde zei: ‘De man die medelijden met hem heeft getoond’. Toen zei Jezus tegen hem: ‘Doet u dan voortaan net zo’.
«Her Music For Healing» © Met permissie Permissie
Bidden is te vergelijken met een ontmoeting tussen vrienden. Voordat je tot de kern komt, praat je eerst wat over koetjes en kalfjes. Het is een kwestie van even aan elkaar wennen en aanwezig komen in de ruimte waarin je vriend is. Met deze vraag heten we je vandaag welkom in de ruimte van het gebed: hoe ervaar je deze dag tot nu toe?
In deze derde podcast bidden we met een bekende parabel van Jezus, namelijk die over de Barmhartige Samaritaan. Een parabel of gelijkenis heeft met opzet geen eenduidige betekenis. Parabels zijn verhalen die het verstand en het hart ontvankelijk willen maken voor het mysterie van God. Je kunt er steeds opnieuw iets anders in lezen.
Deze overbekende parabel laat ons bijvoorbeeld zien dat wij moeten zorgen voor wie in verdrukking komt, maar ook dat hulp soms uit heel onverwachte hoek kan komen. Samaritanen werden beschouwd als vijanden van het Joodse volk. Alle rollen worden in deze parabel omgekeerd. Degene van wie wij een afkeer hebben blijkt degene te zijn van wie wij hulp nodig hebben.
“Doet u dan voortaan net zo…” Blijf even bij dit zinnetje stilstaan. Ben jij al eens een barmhartige Samaritaan voor iemand geweest?
“Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen.” Misschien heb je dat niet graag, dat iemand medelijden met je heeft. Maar soms heb je zorg nodig, ook als je het zelf misschien niet eens doorhebt. Wanneer heeft iemand onverwachts en tot je eigen verbazing misschien voor jou gezorgd?
Is het wel eens gebeurd dat iemand van wie jij eigenlijk een afkeer had jou onverwacht heeft geholpen? Hoe was die ervaring voor jou?
Neem eens iemand in gedachten die jij niet graag mag. Kun jij bidden dat je een Barmhartige Samaritaan voor hem of haar zult zijn? En als je dat moeilijk vindt, wat zou jij nodig hebben om wel een barmhartige Samaritaan voor hem of haar te worden?
Joden en Samaritanen gingen niet met elkaar om. Voor de toehoorden was het extra pijnlijk dat uitgerekend de Samaritaan als goed wordt gezien. Voel jij je soms een Samaritaan? Iemand die wel wil helpen maar zich apart gezet voelt door anderen? Iemand die er niet helemaal bij hoort…
“De Samaritaan ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze.” Ervaar jij wonden in je leven? Heb jij oude wonden die inmiddels genezen zijn? Heeft God die wonden ‘verbonden’?
Spreek ter afronding van je gebed over je wonden met God of met Jezus, zoals je met een vriend of vriendin zou spreken. Leg je diepe verlangens bij Hem neer.
Eer aan de Vader en aan de Zoon en aan de heilige Geest. Zoals het was in het begin en nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen amen.