Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf. Ze zag dat de steen van de opening van het graf was weggehaald.
Toen ging ook de andere leerling, die het eerst bij het graf gekomen was, het graf in. Hij zag het en geloofde. Want ze hadden uit de Schrift nog niet begrepen dat hij uit de dood moest opstaan.
«Sigh no more» © Creative commons NC-ND 4.0 Creative Commons
«Shelter (Opgenomen t.b.v. Bidden Onderweg)» © Eigen opname Bidden Onderweg
Het is eerste Paasdag. Halleluja, de Heer is waarlijk opgestaan. Golgotha bleek dan toch niet de top van de berg te zijn. We klommen omhoog om bij de verrezen Heer te zijn.
De berg was voor Jezus ook altijd een plek waar Hij heen ging om te bidden en God te ontmoeten.
Laat ook ik hetzelfde doen. Ik neem een comfortabele houding aan en adem rustig in.. en uit.. in.. en uit..
We luisteren naar het Paasverhaal uit het Johannesevangelie:
Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf. Ze zag dat de steen van de opening van het graf was weggehaald.
Toen ging ook de andere leerling, die het eerst bij het graf gekomen was, het graf in. Hij zag het en geloofde. Want ze hadden uit de Schrift nog niet begrepen dat hij uit de dood moest opstaan.
De steen is weggerold. Misschien voel ik lichte euforie. Of is het allemaal nog onwerkelijk? Etty Hillesum heeft dat in haar heel nuchtere stijl mooi verwoord. We kunnen er vandaag zelfs iets van een Paasgedachte in horen. Ze schrijft:
De wereld is toch zeker voor ieder mens afzonderlijk wel eens vergaan en toch bestaat ze nog steeds.
Geen lijden is definitief, hoe verpletterend een situatie ook kan zijn. ‘Dood, waar is uw angel’, zou de apostel Paulus later zeggen. De liefde van Jezus is niet gestopt, maar gaat gewoon door. Hij blijft ons zoeken, dat is het Paasmysterie. De wereld blijft draaien en de duisternis kan er ondanks al haar pogingen geen vat op krijgen.
Roll away your stone… Volgens de zanger van Mumford & sons kan er ook voor mij een nieuwe tocht beginnen. Een die begint met het openstellen van mijn hart. Met het tonen van mijn kwetsbaarheid.
Heb ik het gevoel dat er gedurende de afgelopen tocht een zwaarte van me is afgevallen? Is er een steen weggerold, of ten minste in beweging gebracht om licht door te laten?
Ik neem even in herinnering welke lichtpuntjes ik heb mogen ervaren de afgelopen 7 weken. De gedachtes, liedjes, of herinneringen die me helpen in contact te komen met mijn innerlijke kern, met God.
Welke verlangens voor de komende tijd leven er nu in mij? Waar is de levende Heer hierin te vinden? Ik gebruik de laatste ogenblikken om deze gedachten met Hem te delen en luister of Hij misschien ook iets met mij wil delen.
Bedankt dat je deze tocht met ons gegaan bent. Het was mooi om samen op te trekken. We hopen dat het je geholpen heeft beter te luisteren naar je hart.
De afgelopen weken hebben we flink wat kilometers gemaakt en mogelijk een diepere verbondenheid met de Heer ervaren. Misschien heb je zin om deze relatie verder te verdiepen. Dat vraagt onderhoud. Een van de manieren die je kan helpen is de gebedspodcast Bidden Onderweg. Een dagelijkse audiomeditatie van circa 12 minuten. Een beetje in de stijl van deze podcastserie, die Kamino samen met Bidden Onderweg heeft gemaakt.
Door regelmatig wat tijd te nemen om te bidden en te mediteren met de Bijbel zul je merken dat de ontmoeting met God makkelijker wordt en zich verdiept. Je kunt ernaar luisteren via de gratis app of via Spotify. We wensen je een goede tijd.