Welkom bij de terugblikpodcast na week twee van deze veertigdagenretraite - waar je ook bent: op een Waddeneiland, in de Westhoek, ergens daartussen of daarbuiten. Mijn naam is Wiggert Molenaar, jezuïet, en woon in de mooie Oude Abdij in Drongen bij Gent. Ik ben de schrijver van deze retraite. We zijn met elkaar verbonden in gebed.

INLEIDING
De afgelopen week werden er mooie Bijbelteksten voorgesteld om bij stil te staan. De teksten waren onderling ook behoorlijk divers. Laten we reflecteren over drie ervan en wellicht is het vruchtbaar om aan de hand daarvan drie polen van deze retraite te illustreren.
MEDITATIEVE TERUGBLIK

Tot twee keer toe kwam het verhaal langs van Adam die van de verboden vrucht eet. Bij de introductie van het thema van de week (Romeinen 5, 19) en later bij een citaat uit Genesis. Hoe was het voor je om stil te staan bij de verboden vruchten in jouw leven? Hoe ga je ermee om? Wat is de uitdrukking op Gods gezicht terwijl Hij naar je kijkt?
Later lazen we uit Matteüs hoofdstuk 25: “Alles wat je voor één van deze minste broeders van Mij hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan.” Net als vorige week was er de uitnodiging om je relatie met de armen te bekijken. Merk je met betrekking tot je relatie met de armen een verschil op tussen het eind van de vorige week en nu?

In een passage uit het boek Ester maakten we kennis met hoe de gelijknamige koningin God gepassioneerd vraagt: “Kom mij te hulp, mij die alleen staat en geen andere helper heeft dan U, want ik ga een groot gevaar tegemoet.” Sprong er iets van de passie van koningin Ester over op jou?

Eén Bijbeltekst om na te denken over de zonde, één om je sociale betrokkenheid te voeden en één om na te denken over hoe je bidt. Hieruit blijkt de rijkdom van de Bijbel. Het kan zijn dat niet al deze aspecten je even sterk aanspreken. Welke sprak jou het meest aan?
AFRONDING
Soms omschrijft men het christendom als één van de ‘religies van het boek’, naast het jodendom met de Thora en de islam met de Koran. Bij wijze van precisering: in het christendom gaat het veeleer om de relatie met Jezus – die vaak ‘Gods Woord’ genoemd wordt.
ONZE VADER
Ter afsluiting bidden we het Onze Vader, waarbij we ook bidden voor meer begrip en waardering tussen de verschillende religies en steeds betere relaties tussen hun aanhangers.