Op schoot

Welkom bij deze wekelijkse terugblik op de digitale veertigdagenretraite. Bidden doe je ook met je lichaam. Veel mensen bidden daarom met open handen - om hun ontvankelijkheid aan te geven. Anderen vinden het belangrijk hun voeten stevig op de grond te hebben - om hun gebed te ‘aarden’. Zo kun je je gebed versterken door je lichaamshouding. Met hartelijke groeten van de schrijver van de retraite - Wiggert Molenaar, een Nederlandse jezuïet in Vlaanderen.
INLEIDING
Bij het doornemen van de gebedssuggesties van deze week als voorbereiding op deze terugblik komt er vaak een thema bovendrijven. Dit is niet hetzelfde voor iedereen; dikwijls word je erdoor verrast (door God). Zo kan na deze week bijvoorbeeld het woord ‘zorg’, ‘werken’ of ‘genezing’ door je hoofd schieten.
MEDITATIEVE TERUGBLIK
Deze week werden we uitgenodigd om te bidden met een opvallende tekst waarin God voorgesteld wordt als een moeder met op haar schoot een zuigeling. De relatie tussen God en de mensen werd hier vergeleken met een moeder-kind relatie. Wat ging er door je heen toen je bad met dit beeld voor ogen?
De afhankelijkheid in de moeder-kind relatie kwam in een andere vorm terug in het verhaal van de zieke die hulp nodig had om snel in het bad te raken. Nam je bij je meditatie met deze tekst de rol van de zieke aan? Die van de hulpverlener? Of allebei? Of nog een andere rol? Wat waren de verschillen? En wat de overeenkomsten?
Tenslotte kijken we nog terug op de merkwaardige tekst waar Jezus een blinde geneest door een oogzalfje te gebruiken waarin zijn speeksel een van de ingrediënten is. In dit verhaal valt naast de grote zorg van de kant van Jezus ook een grote lichamelijke nabijheid. Hoe heb je die ervaren?
AFRONDING
Al vanaf het begin van de Kerk maakten de christenen indruk door hun sociale betrokkenheid. De afgelopen 150 jaar werkten alle pausen hieraan mee als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk door het schrijven van brieven. De Wereldraad van Kerken maakte zich vanaf 1969 sterk voor de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika.
ONZE VADER
Misschien een goed idee om deze keer het Onze Vader te bidden terwijl je voor Vader het woord Abba gebruikt - de koosnaam voor vader in de taal die Jezus sprak.