Verrast worden

Ook voor het einde van de zesde week in de veertigdagentijd neem ik, broeder Wiggert Molenaar, je graag mee voor een meditatieve terugblik vanuit de Oude Abdij in Drongen, het bezinningscentrum van de jezuïeten bij Gent. Is het een goed idee om je voor te stellen hoe God niet alleen naar jou kijkt, maar hoe Hij ook naar alle andere deelnemers kijkt? Waar ze ook zijn: aan hun bureau, in een kapel, in de auto, in hun gebedshoek…

INLEIDING

We staan aan de vooravond van de Goede Week. Het lijden en sterven van Jezus wordt hier onder de noemer ‘goed’ gebracht - dat verdient het om even bij stil te staan. Wat vind je van de uitleg dat God door de lijdende en stervende (en later verrezen) Jezus op bijzondere wijze zijn solidariteit met de mensen laat zien?
MEDITATIEVE TERUGBLIK

De Lijdensweek wierp zijn schaduw vooruit op de afgelopen zeven dagen. We begonnen week zes met Bernardus van Clairvaux die schreef: “God kan niet lijden, maar Hij kan wel meelijden.” Later kwam de passage waarin Jezus huilt om de dood van zijn vriend Lazarus. Toen je zag dat Jezus leed zoals welk andere mens - welk effect had dit op je relatie met Jezus? Met God?
Het verhaal van de vals beschuldigde Susanna omringd door haar familie geeft een beeld van medelijden van mensen onderling, van solidariteit, van “in nood leer je je vrienden kennen”. Deed het bidden met dit verhaal je denken aan een ervaring in jouw leven of in het leven van iemand anders die je kent?

Tenslotte stonden we stil bij de relatie tussen God en Abraham. Abraham was vele jaren onderweg met zijn familie, zijn kuddes en andere bezittingen. Maar ook was hij onderweg met God, die hem regelmatig verraste - in positieve, maar ook in negatieve zin. Helpt het je om jouw verhaal naast dat van Abraham te leggen?
AFRONDING
Abraham is zowel voor de Joden, als de christenen en de moslims de ‘aartsvader’ - hij is echt ‘vader van vele volken’! Laten we hopen dat het hebben van deze gemeenschappelijke voorvader helpt om de spanningen tussen deze drie religies steeds vaker om te zetten in goed samenwerken en samenleven.
ONZE VADER
Maar, meer nog dan Abraham, is God de Vader niet alleen van de gelovigen, maar van al zijn kinderen. Laten we hieraan denken terwijl we opnieuw het Onze Vader bidden.