De Geestelijke Oefeningen van Ignatius

Dit is een een nieuwe podcastserie van Bidden Onderweg, genaamd ‘STEL JE VOOR: CONTEMPLEREND BIDDEN MET HET LEVEN VAN JEZUS. In deze serie maak je kennis met een vorm van gebed genaamd ignatiaanse contemplatie, waarbij je je voorstellingsvermogen gebruikt om verschillende verhalen uit de bijbel van dichtbij mee te kunnen maken.

Zie het als een audio-retraite waaraan je kunt deelnemen, wie je ook bent, waar je maar wilt.
Deze serie bestaat uit 10 afleveringen die je als het ware de kans gaan bieden om met Jezus op reis te gaan, vanaf zijn doop in de Jordaan tot aan zijn dood en verrijzenis? Onderweg zullen verschillende momenten uit zijn openbare leven voorbijkomen.
In deze inleidende podcast krijg je uitleg over hoe ignatiaanse contemplatie in zijn werk gaat en wat je van deze serie kunt verwachten.
Het contemplatieve gebed is een manier om in stilte bij God te zijn. Het kan inhouden dat je een gedachtegang volgt die geïnspireerd is op een bepaalde passage of een bepaald beeld uit de Bijbel. Het kan ook zijn dat je eenvoudigweg rust in het bewustzijn van Gods aanwezigheid.
In ignatiaanse contemplatie, zoals ontwikkeld door Ignatius van Loyola, stichter van de orde der Jezuïeten, gebruik je je voorstellingsvermogen om je te kunnen verplaatsen in allerlei verhalen uit de Bijbel. Ignatius heeft deze vorm van contemplatie niet uitgevonden, maar je zou kunnen zeggen dat hij ze toegankelijk heeft gemaakt voor het grote publiek. In zijn boek ‘Geestelijke Oefeningen’ geeft hij bruikbare aanwijzingen voor het inoefenen ervan.
Ignatiaanse contemplatie kan je het gevoel geven dat je werkelijk getuige bent van een gebeurtenis uit de Bijbel. Dit kan leiden tot een veel persoonlijker relatie met de Bijbel en uiteindelijk tot een diepere verbinding met Jezus Christus. Dit is dan ook het primaire doel van de Geestelijke Oefeningen van Ignatius
Deze podcasts willen een gids zijn om de uitwisseling tussen jou, Jezus en andere personen uit de Bijbel te vergemakkelijken. In elke aflevering wordt een Bijbelverhaal geïntroduceerd en word je meengenomen in het proces van het creëren van een scène tot het meemaken van de geënsceneerde gebeurtenis. Het doel is je te begeleiden, niet te dicteren. We zullen je niet precies vertellen wat je moet zien. Wel zullen we vragen stellen en suggesties doen om je verbeelding te prikkelen. Af en toe zullen we je voorstellen om in iemands schoenen te gaan staan, maar het zal toch steeds jouw eigen ervaring blijven. In zekere zin maken we een film die zich afspeelt in jouw verbeelding. De scènes zullen zich afspelen terwijl jij observeert wat er gebeurt. Wat zeggen mensen? Hoe zien ze eruit? Waar zie je jezelf in het verhaal? Misschien ontdek je kleine bijzonderheden over Jezus en zijn manier van met mensen omgaan die je kunnen helpen om hem op een nieuwe manier te begrijpen.
Een andere methode van Ignatius die we zullen gebruiken is het bidden met de zintuigen. Dat is wanneer we de scène in ons voorstellingsvermogen met gebruikmaking van al onze 5 zintuigen gaan onderzoeken. Dit kan helpen om textuur aan verhalen toe te voegen en ze zo meer tot leven te brengen. Stel je voor dat je het brood proeft dat Jezus zegent bij het Laatste Avondmaal, of dat je het zout in de lucht smaakt bij het meer van Galilea!
Onthoud dat contemplatie niet tot doel heeft om je Bijbelkennis te vergroten. Wel om je te doen groeien in jouw relatie met God. Wij geloven dat dezelfde God die het universum heeft gemaakt, is vleesgeworden en met ons op de aarde heeft gewandeld. Contemplatie helpt ons om werkelijk met Jezus om te kunnen gaan en met diegenen die Hij in zijn leven tegenkwam. We zullen de Heilige Geest vragen ons gebed te begeleiden. We nodigen je uit om te vertrouwen op inzichten die je helpen om je relatie met God verdiepen. Maak je dus niet te druk om de details en over de historische juistheid van wat je je gaat voorstellen. Soms word je getrokken naar scènes die je hebt gezien in religieuze afbeeldingen of films, andere keren gebruik je plekken die je zelf hebt gezien, en soms word je uitgenodigd om je het verhaal voor te stellen in een meer eigentijdse omgeving. Nogmaals, maak je niet te druk om de details. Laat de beelden vanzelf in je opkomen. Het doel van het gebed is om te groeien in liefde en verbondenheid met Jezus en als dat wat je je voorstelt je helpt om dat te doen, vertrouw er dan op.
Aan het einde van je gebed zullen we je uitnodigen tot een zogenaamde "samenspraak". Deze term gebruikt Ignatius voor een gemoedelijk gesprek met Jezus "van vriend tot vriend". Misschien lukt het je om je voor te stellen dat Hij naast je staat of zit en dat je open en eerlijk met Hem praat. Stel Hem vragen over wat je in je contemplatie zag of over iets wat er daadwerkelijk in je opkomt en kijk hoe Jezus reageert. Je zou dezelfde oefening kunnen gebruiken om te praten met een van andere personen die je in jouw voorstelling van het Bijbelverhaal zag, zoals Maria of Petrus. Dit kan in het begin misschien wat vreemd lijken, dus probeer het niet te forceren. Zie gewoon wat er als vanzelf uit jouw gebed naar boven komt tijdens die samenspraak.
En dan nog een laatste ding… Verbeeldend bidden is niet voor iedereen even gemakkelijk. We kunnen onze aandacht verliezen, onze gedachten kunnen afdwalen, het kan soms een lastige opgave zijn om werkelijk bij een scène te blijven die door onszelf gecreëerd is. Als dat het geval is, houd dan in gedachten wat het doel is van het gebed, namelijk om dichter bij Jezus te komen. Wat er uit het gebed komt is wat het is. Misschien hebben we in een gebedsperiode slechts één vluchtige ontmoeting met de Heer, maar misschien is die ontmoeting precies wat God wilde dat we zouden krijgen. Als je merkt dat je in je gebed vooral hard aan het werk bent, om maar “bij Jezus te komen”, hou dan op, ontspan je en laat Jezus bij jóu komen. Wees niet ontmoedigd wanneer het niet vanzelf komt. Blijf er rustig bij en ga na hoe God dit gebruikt om dichter bij jou te komen.
We hoop dat deze inleiding je een indruk heeft gegeven van wat ignatiaanse contemplatie inhoudt en van wat je kunt verwachten in deze podcast-serie.
We zien ernaar uit om deze ontdekkingstocht samen met jou te ondernemen