Krans van rozen

Ensemble Hermes zingt de opening van het Credo in een compositie van Gheerkin de Hondt.

Ik geloof in één God,
de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde,
van al wat zichtbaar en onzichtbaar is.
Welkom in het rozenkransgebed van Bidden Onderweg. Het is opgesteld in samenwerking met onze Britse collega’s van Pray-as-you-go en met Johanneke Bosman.
Het woord rozenkrans komt van het Latijnse rosarium, dat kroon of krans van rozen betekent. Het bidden van de Rozenkrans is een eeuwenoud gebruik binnen de rooms-katholieke kerk. Volgens de traditie gaat het terug op de heilige Dominicus en een verschijning van Maria die hem te beurt viel in het jaar 1214 in de kerk van Prouille. De Orde van de dominicanen verspreidde deze devotie. Het was paus Pius V, een dominicaan, die de Rozenkrans helemaal inburgerde in de katholieke kerk in 1569.
De meditaties zijn gebaseerd op passages uit de Bijbel met telkens een vraag ter overdenking. Elke meditatie is vrij lang (ongeveer twintig minuten) en is bedoeld om een langere periode van gebed te bieden.
Het steeds weer bidden van het Weesgegroet, het Onzevader en het Eer aan de Vader, kan helpen om het bidden rust en structuur te geven. In groepsverband kan het samen bidden met steeds dezelfde woorden verbondenheid creëren en helpen om speciale intenties extra voor het voetlicht van de gemeenschap te brengen.
Soms denkt men dat in de Rozenkrans alle gebeden gericht zijn tot Maria en dat God, Christus en de Heilige Geest er bekaaid vanaf komen. Niets in minder waar.
Aan het begin van het rozenkransgebed wordt de geloofsbelijdenis gebeden. In deze podcastserie wordt het credo telkens gezongen. In het credo wordt Maria, maar kort genoemd, en dan nog om duidelijk te maken wat we over Jezus geloven; namelijk dat Hij geboren is als mens, en zowel een menselijke als goddelijke natuur heeft.
In het Weesgegroet vragen wij Maria om met ons mee te bidden en ons te helpen de geloofsgeheimen, de mysteries van ons geloof, te doorgronden. Wij vragen haar ons te leren ons hart zo te openen als zij dat heeft gedaan en in ons hart te bewaren wat we hebben geleerd en nog bezig zijn om te leren begrijpen. Vermits er met deze podcasts zowel in Nederland als in Vlaanderen wordt gebeden, gebruiken we afwisselend de Nederlandse en de Vlaamse variant van het Weesgegroet.
Ook de geheimen die we overwegen tijdens de Rozenkrans richten ons op Jezus. Het zijn zogenoemde christologische mysteries. Waar Maria uitdrukkelijk wordt genoemd, verwijst zij naar Jezus en naar wat wij van haar kunnen leren over onze relatie tot God.
Door Maria, tot Jezus. Dat wordt vaak gezegd in de kerk. Door van Maria te leren, zij is mens zoals wij, kunnen wij leren ons meer en meer te openen voor Christus. Laat jij je uitdagen om alleen, of samen de Rozenkrans te bidden en zo steeds meer open te staan voor de geloofsmysteries? Maak jij ruimte, om net als Maria, alles te bewaren in jouw hart?
Deze rozenkranspodcasts zijn bedoeld voor een breed publiek. We hopen mensen die niet vertrouwd zijn met de Rozenkrans kennis te laten maken met deze immens populaire devotie. Maar ook wie reeds regelmatig de rozenkrans bidt willen we de kans bieden om iets nieuws te ervaren.
Vocaal ensemble De.Fundo zingt Nesciens mater, gecomponeerd door Jean Mouton.
Zonder man te ontvangen, is moeder Gods
pijnloos bevallen.
De redder der eeuwen.
De koning van de engelen zelf.
De maagd gaf borstvoeding
gevuld door de hemel