Van wezenlijke betekenis

Welkom bij deze podcastretraite. Goed dat je luistert. De kans is groot dat je LHBTI+’er bent of dat je nog zoekt naar wat je seksuele oriëntatie is. Misschien volg je dit gebedstraject omdat je kind, vriend, kennis of iemand in je kerk LHBTI+’er is.

We willen benadrukken dat je in deze ruimte mag zijn wie je bent. Je probeert voor God te komen. God die naar je omziet. God die je door en door kent en bemint.
‘Kostbaar in mijn ogen’ is een retraite. Het zijn podcasts om mee te bidden. Hierin staan Bijbelteksten centraal. Misschien ontvang je antwoorden of doe je inzichten op tijdens het bidden met de podcasts. Maar in onze vragen en in onze commentaren zullen we je niet vertellen wat je moet denken. Ook niet wat goed of niet goed is. Het gebed is een vrije ruimte waarin je staat tegenover God.
Sluit nu je ogen. Let even op je lichaam. Is er ergens spanning? Hoe voel je je nu je begint aan dit gebedstraject? Je kunt dit kort uitspreken. Het is niet nodig dat je probeert te veranderen. Je bent wie je bent, je voelt hoe je je voelt. Zo ben je aanwezig, zo kan de Heer je ontmoeten.

Om in een open houding te komen, kun je tot slot even letten op je ademhaling. Het is niet nodig die aan te passen. Merk gewoon op dat je ademt.
Noem voor jezelf of hardop je naam. Je volledige naam. Ik ben …

Een naam zegt vaak iets wezenlijks over de persoon die hem draagt. In de Bijbel zien we dat namen belangrijk zijn. ‘Isaak’ bijvoorbeeld, de naam van de zoon van Abraham en Sara, betekent ‘zij lacht’ of ‘lachen’, omdat Sara gelachen had toen zij hoorde dat zij op haar hoge leeftijd een zoon zou krijgen. De naam ‘Jezus’ (Yeshua) betekent ‘De Heer redt’. Weten hoe iemand heette betekende dat je iets over hem of haar wist, iets persoonlijks. Dat is vandaag niet anders.
Luister nu naar enkele passages uit de Bijbel.
In Genesis 2 horen we dat God de mens Adam namen laat geven aan de schepselen.
In Genesis 17 krijgt Abram een andere naam van God, om iets belangrijks te onderstrepen:

Ook God heeft een naam. In Exodus 3 spreekt God met Mozes vanuit een brandende braamstruik en dan wil Mozes graag weten met wie hij te maken heeft.
Bij namen horen gezichten. Soms is het horen van een naam als balsem voor de ziel. Welke mensen zijn belangrijk of behulpzaam geweest op jouw gelovige levensweg?

Ik zal er zijn, zo noemt God zich. God is er altijd. Heb jij zijn aanwezigheid al eens ervaren? Welk gevoel komt bij je op als je in gedachten teruggaat naar die herinnering?

Als jij God aanspreekt, welke naam gebruik je dan? Heer, Schepper, Vriend…
Als je God een naam zou mogen geven, welke naam vind jij passend?

Als je denkt aan je eigen seksuele oriëntatie, wat komt dan in jou boven? Kun je daarover iets tegen God zeggen als je bidt? Kun je daarvoor danken?

In gesprek met God krijgt Mozes een belangrijke opdracht. Probeer je eens voor te stellen dat jij Mozes bent. Hoe zou het zijn om rechtstreeks met God in gesprek te zijn? Wat zou jij gezegd of gevraagd hebben?

We sluiten de meditaties in deze serie altijd op een vaste manier af. We nodigen je uit om kort terug te blikken op de gebedstijd en daarover te spreken met God of met Jezus, op een vriendschappelijke manier. Als je dit, om welke reden dan ook, lastig vindt, kun je ook voorstellen dat je tegenover een goede vriend of vriendin gaat zitten of iemand die je vertrouwt.
Wat komt aan het einde van deze gebedstijd in je hart naar boven? Spreek dat nu even uit.

Eer aan de Vader en aan de Zoon en aan de heilige Geest. Zoals het was in het begin en nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen amen.