Een tijd van beroering

Ensemble ChoRuss zingt het lied The thrice holy - de Heilige drie-eenheid, gecomponeerd door Pavel Chesnokov.

God, wij geloven
dat gij vandaag niet ver wilt zijn:
gij wilt gesproken worden
in onze woorden;
gij vertrouwt u toe
aan onze handen.
Geef dat wij met elkaar leven
in de geest van Jezus, uw Zoon.

Wij leven in onze maatschappij in een overgangstijd, een tijd van beroering. De dromen van ‘vooruitgang’ en ‘verlichting’ lijken precies het tegenovergestelde te hebben geproduceerd. De vermeende beschaafde maatschappij heeft de foltering weer ingevoerd. Diezelfde maatschappij vertelt de kerk herhaaldelijk dat ze heeft afgedaan… Er zijn voldoende redenen om te hopen dat God dit jaar, of in dit decennium of in deze eeuw iets nieuw zal beginnen.
Jezus is nog steeds de Heer, maar Hij regeert zoals Hij leefde, leerde en stierf. Als zijn navolgers opnieuw hetzelfde leren doen, zullen we een nieuw begin beleven. Heb je, terwijl je luistert naar de lezing, enig aanvoelen van die hoop?
De lezing van dit weekend is genomen uit het Evangelie volgens Matteüs, hoofdstuk 28, vanaf vers 16.

De vier evangelies vertellen een verhaal dat velen in deze wereld vergeten zijn of zelfs nooit gekend hebben. Het is het verhaal over hoe Jezus de Koning van de wereld werd. Dat is de weg die wij altijd gingen, terug naar het begin. Jezus kwam naar Galilea waar Hij verkondigde dat het Koninkrijk der hemelen nabij is. Is dat hoe jij denkt over de evangelies?

Dit nu is de grote boodschap van het hele Evangelie: Jezus is Koning en Heer, niet alleen ‘in de hemel’ (dat zou nog een ‘veilige’ gedachte zijn) maar ook op aarde. Maar, op aarde, wat betekent dat eigenlijk? Als Jezus werkelijk Koning en Heer is, waarom is de wereld dan in zo’n belabberde toestand? Hoe oefent Hij zijn ‘heerschappij’ uit? Hoe werkt die heerschappij, zo sterk beklemtoond in dit stuk Evangelie, op de werkvloer?

Vraag jezelf af, bij het opnieuw beluisteren van de tekst, hoe Jezus ertoe kwam koning te zijn?

De aanmoediging die we nodig hebben vinden we in de laatste woorden van het Matteüs evangelie, waarin de belofte die in het begin aan Jozef werd gedaan, wordt herhaald. Zijn naam zal ‘Emmanuel’ zijn, zegt de engel, wat betekent ‘God met ons’. Deze God-met-ons belofte, deze hemel-op-aarde verzekering, is werkelijkheid geworden in Jezus. Miljoenen christenen ervaren dat dagelijks, in hun gebed, in hun leven en hun inzet voor het Koninkrijk. ‘Ik ben altijd met u, tot het einde der tijden’. Dat is een belofte waarop je je leven kunt verwedden. Het is ook een uitdaging: als Jezus zelf met jou is, wat zou je dan moeten doen? Hoe zou je dan moeten leven?